Goede doelenrit VIA (Vrienden Interessante Automobielen)

11-09-2022

Het is zondag 11 september 2022 en het is Open Monumentendag. Op deze zonnige na-zomerdag verzamelen de deelnemers aan de Goede Doelenrit zich vanaf 11:00 uur bij de Alkmaarse Poort aan de Omval. We nemen plaats op het terras en we worden ontvangen met koffie en appelgebak.

De opbrengst van deze rit komt ten goede aan Stichting Kinderhulp Armenië. De rit is uitgezet door Jaap Langenberg en Ben Velt. Helaas is Ben vandaag verhinderd deel te nemen.

We hebben 19 deelnemende auto’s geteld en het zal niemand zijn ontgaan dat zich daaronder relatief veel hedendaagse modellen bevinden. Daarvoor zijn diverse redenen. Zo staat de rode Triumph Spitfire van Jaap ter reparatie op stal en ook de Vauxhall van Tom Mak heeft onderhoud nodig.

Uit de routebeschrijving valt op te maken dat de heren hebben gekozen voor een route richting Purmerend en vervolgens naar de Zaanse Schans. Om 12:00 uur is het tijd om de rit te beginnen. De stoet auto’s vertrekt met Jaap voorop en wij sluiten als één van de laatsten aan. We onderbreken de rit bij Restaurant 1456 in Neck, waar we een bezoek kunnen brengen aan het toilet en voor eigen rekening een drankje kunnen nuttigen. In 2013 werd hier een boerderij omgebouwd tot het Dorpshuis Wijdewormer en in 2021 kreeg het pand de naam ‘1456’

Met het zonnige weer en de aangename temperatuur is het hier op het terras heerlijk toeven waardoor de geplande pauze met ongeveer een kwartiertje uitloopt. We passeren de Zaanse Schans en slaan over de brug rechtsaf om een poosje langs de Zaan te rijden. Allen die in een cabrio rijden, anderen die in hun dichte auto met ramen open rijden trouwens ook, kunnen hier de cacao-lucht ruiken. Tijdens de rit wordt onze stoet door een stop-, pardon een verkeerslicht weer eens in stukken is geknipt, neemt één van de deelnemers een verkeerde afslag en wij rijden daar gelijk kuddedieren achteraan. De fout wordt snel ingezien en de buurtbewoners zijn er getuige van hoe zowel oldtimers als hedendaagse auto’s via diverse manoeuvres rechtsomkeert maken

Tenslotte rijden we via de N243 weer terug naar de Alkmaarse Poort. Daar gebruiken we op het terras nog een consumptie en kunnen we terugkijken op een geslaagde en goed verlopen rit, met dank aan Jaap Langenberg en Ben Velt.

Verslag: Ed en Margreet Liffmann